Sıkça Sorulan Sorular

  • Pasaporta el koyarlar mı? İlk başvuruda pasaport emanete konulur. İptal edilmez. İltica kabul olur oturum alınırsa veya Hollanda’dan ayrılmaya karar verilirse iade edilir.
  • T.C. vatandaşlığı sona erer mi? Hayır, TC vatandaşlığı devam eder.
  • T.C .benim nerede olduğumu öğrenebilir mi? Hayır . Resmi kaynaklardan bilgi alamazlar.
  • Yurtdışına seyahat edebilir miyiz? Türkiye dışındaki ülkelere sebebi beyan şartı ile mültecilere özel verilen geçici pasaport ile izin alınarak gidilebilir. Türkiye’nin yurtdışında ki elçilik ve konsolosluklarına dahi giriş yasaktır.
  • Kalınacak kamplarda şartlar nasıldır? Hollanda’da kamplar çeşitlilik arz eder. Genel itibariyle farklı aile ve kişilerle ortak paylaşım alanları olmasından doğan sıkıntılar yaşanabilir. Onun dışında fiziki şartlar, temel ihtiyaçlar noktasında yaşanabilir yerler olarak düşünülebilir.
  • Mülteciyi devlet TR ye iade eder mi? Hayır. Mülteci statüsü alındıktan sonra Türkiye devleti talep etse dahi iade edilmezler ve kanuni olarak koruma altındadır.
  • Başvuruda gerekli belgeler nelerdir? İlk başvuruda sadece pasaport yeterlidir. Sonra yapılacak görüşme/ mülakat ( 5-90 gün arası) için şahsi bütün evrakların olmasında fayda vardır. Diplomalar ve Sertifikalar, Hakkınızda varsa mahkeme kararı, Hakkınızda medyada çıkan haberler, Çalıştığınız kurum ve sahip olduğunuz iş yerinin maruz kaldığı muamelelerinin belgeleri destekleyici ve yardımcı olacak belgelerdir.
  • Ailem Türkiye’de ve pasaportları elinden alındı. Aile birleşimi mümkün olur mu? Hollanda’ya iltica talebiniz kabul olduktan sonra aile birleşimi için evrak verir fakat TR deki ailenizin çıkarılması ile ilgilenmez. Aileniz Türkiye’nin dışında bir ülkede olursa verilen evrak ile aileniz Hollanda’ya gelebilir. Bu konuda yetkili makamlara müracaat gerekir.
  • Schengen vizesi olmayan biri Hollanda’ya gelebilir mi? Normal şartlarda gelemez. Ama gelen kişiye de nasıl geldin diye sorulmaz. Transit uçak ile Hollanda’da aktarma için inip iltica etmek mümkündür. Bu durumda yaklaşık 2 hafta kadar kapalı kampta kalınması gerekmektedir.
  • Hollanda dışında bir Schengen ülkesinin vizesi ile Hollanda’ya gelsem ne olur? Hollanda ilticanızı kabul eder. Fakat Dublin anlaşması gereği bir süre sonra sizi vizesini aldığınız ülkeye gönderir.
  • Hollanda’ya eğitim- ticari veya turistik vize ile gelip ilticaya başvursam kabul edilir mi? İlticada ne şekilde geldiğinizin bir anlamı yoktur. Temel hak ve özgürlüklerden mahrumiyet, can ve mal güvenliği gibi sebepler dikkate alınır.
  • Ben yalnız ilticaya başvuracağım. Aile birleşimi ne zaman yapılabilir? İlk başvuru esnasında aile hakkında bilgi verilmesi gerekir. İlticanız kabul olduktan sonra aile birleşimi için start verilir.
  • Çocukların eğitimi için sunulan imkanlar nelerdir? Hollanda mültecilerin çocuklarına ayrı bir muamele yapmamaktadır. Devlet okullarına yurt dışından gelen ve Hollandacası olmayan öğrenciler için hazırlık sınıfı oluşturulmaktadır.
  • Lisans döneminde İngilizce bölüm var mıdır? Hollanda’da lisans eğitimi Hollanda yapılmaktadır. İngilizce bölümlerde  bulunmaktadır.
  • Master–doktora döneminde İngilizce bölüm var mıdır? Master ve doktora İngilizce yapılabilir. Hollanda’ya geldikten bir süre sonra verilen W kart ile yetişkinler de eğitim hakkına sahip olur. Dil ve diğer gereksinimler karşılanıyorsa lisansüstü programlara başvurulabilir.
  • Sağlık sigortası hemen yapılıyor mu? İlticaya başvuranların olanların sigortasını devlet kendisi yapıyor.
  • Kamp döneminde sağlık sorunu olursa nasıl çözüm üretiliyor? Bir tercüman eşliğinde ameliyat dahil bütün sağlık hizmetleri ücretsiz verilmektedir.
  • Bankada hesap ne zaman açabilirim? Hollanda’da 6 ayı doldurup vergi numarası (BSN) aldıktan sonra hesap açtırmak mümkündür.
  • Ülkeye girişte nakit miktarını beyan etmesem sorun yaşar mıyım? Evet. Yüksek miktarda paralar bankaya yatırırken problem olur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *