RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer):
De nationale autoriteit voor wegverkeer, transport en voertuigbeheer in Nederland. Alle motorvoertuigen in het land moeten geregistreerd zijn bij de RDW.
Plastic kentekenbewijs (Kentekenkaart):
Deze kaart biedt veel beveiligingsfuncties. Naast de gegevens van het voertuig en de eigenaar die op de kaart staan, is er ook een microchip ingebed met contactgegevens. Deze kaart moet in het voertuig aanwezig zijn. Tenaamstellingscode – De Kentekencard wordt geleverd met een unieke 9-cijferige associatiecode, die nodig is om wijzigingen aan te brengen in de registratie van het voertuig. (bijvoorbeeld om het voertuig in te ruilen, op te schorten, te slopen of te verkopen).
De eerste 4 cijfers staan op de Kentekenkaart en de laatste 5 cijfers staan op een kaart die je van de RDW krijgt toegestuurd. Dit tweede document, dat de code vervolledigt, moet thuis op een veilige plaats worden bewaard, niet in het voertuig. De uitzondering hierop is de volgende: Dit geldt niet als een voertuig wordt geleased, dus niet gekocht. In dit geval wordt het document met het tweede deel van de citatiecode naar de leasemaatschappij gestuurd die eigenaar is van het voertuig.
De eigenaar van het voertuig moet minimaal 3. De partij moet een aansprakelijkheidsverzekering hebben, een bewijs dat het voertuig rijklaar is (APK), wegenbelasting hebben betaald en de juiste kentekenplaten hebben.
Voertuigen zwaarder dan 750 kg, auto’s, motoren of aanhangers moeten geregistreerd zijn bij de RDW. De eigenaar van het voertuig moet de registratie invullen (in bepaalde gevallen kan het ook op naam van iemand anders). De koper is verantwoordelijk voor de eigendomsregistratie van een voertuig bij de RDW.
De registratie moet worden goedgekeurd door de RDW en wordt uitgevoerd bij een dealer op de plaats van aankoop van het voertuig. Om een auto of motor te registreren moet de nieuwe eigenaar ouder zijn dan 18 jaar en in Nederland wonen.
De volgende documenten moeten worden voorbereid voor het registratieproces:
a) Je moet je identiteit documenteren. (met een van de volgende):
✓ Een geldig Nederlands rijbewijs dat niet ouder is dan 10 jaar.
✓ Een geldig paspoort of identiteitskaart en bewijs van woonplaats en kopie van persoonsgegevens uit het bevolkingsregister (maximaal drie maanden oud)
✓ Een geldig buitenlands paspoort en bewijs van verblijf, waarvan het origineel is geregistreerd bij de gemeente (Uittreksel uit het bevolkingsregister) en niet ouder is dan 3 maanden.
b) Voertuigregistratiekaart (kentekencard)
c) Tenaamstellingscode
De kentekenbewijzen kunnen pas op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet nadat de identiteit en registratiegegevens bij de RDW zijn gecontroleerd. Dit kan normaal gesproken ter plaatse worden gedaan.
Als het voertuig bij een RDW erkende dealer is gekocht, kunnen de documenten direct worden overgeschreven, de persoon heeft een geldig Nederlands rijbewijs nodig ter identificatie. De identificatie wordt gecontroleerd in een database en vervolgens kunnen de registratiedocumenten worden overgedragen.
Wegenbelasting:
Voor alle voertuigen moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Nadat de registratiedocumenten zijn overgedragen, wordt de naam van de nieuwe eigenaar gekoppeld aan de wegenbelastingschuld. Dit wordt per kwartaal of per jaar betaald, in beide gevallen wordt er een herinnering en een factuur gestuurd wanneer de betaling verschuldigd is. Verschillende betalingsmethoden en voorwaarden zijn toegestaan. De prijs is afhankelijk van het voertuig, de brandstof en het registratiegebied.
Zie de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
Online auto kopen:
Het is mogelijk om online een auto te kopen in Nederland. Loehmann Groep is een van de grootste bedrijven in de Nederlandse auto-industrie, zoals de naam al doet vermoeden in het Nederlands nationaal automuseum(Loehmann Museum). Het bedrijf is de officiële importeur van een aantal automerken, waaronder Toyota, Lexus, Suzuki, Mazda en Mitsubishi, en de exclusieve dealer van de premium automerken Maserati, Bentley, Lamborghini, Rolls Royce en anderen. In totaal hebben ze meer dan 50 autodealers in Nederland.
Loehman Groep is eigenaar van “auto.nl”, een volledig online platform voor het verkopen en leasen van auto’s in Nederland. De webshop biedt nieuwe en tweedehands voertuigen van alle dealers. Filters stellen je in staat om je zoekopdracht te verfijnen op automerk, kleur, kilometerstand, prijs, stijl en andere parameters. Als je een auto hebt gevonden die je wilt kopen, kun je online financiering aanvragen. Nadat de betaling is voltooid, wordt het voertuig direct bij je thuis afgeleverd. Bij de aankoop geldt automatisch een afkoelingsperiode van 2 weken, waarin je het product gratis kunt retourneren. Periodiek onderhoud is mogelijk bij elk van de dealers in hun netwerk.
Je kunt de dagelijkse waarde van auto’s op deze site controleren
EEN AUTO VERKOPEN IN NEDERLAND
Totdat de registratie van een voertuig officieel is overgedragen aan de RDW-database, is de dealer verantwoordelijk voor voertuigverplichtingen en eventuele boetes.
Verkopen / Transactie aan een RDW-erkende Dealer
Als de dealer waar je je voertuig verkoopt/inruilt een officiële partner van de RDW is, kan de registratie van de eigendomsoverdracht ter plaatse worden voltooid. Je moet de kentekencard, de tenaamstellingscode en een geldig identiteitsbewijs laten zien.
Wanneer de eigendomsoverdracht is voltooid, geeft de verkoper je een RDW-afdruk die niet langer op jouw naam staat geregistreerd.
Verkoop aan particulier:
Als een voertuig particulier wordt verkocht, kan de eigendomsoverdracht worden voltooid op een PostNL-locatie. Als de ontvanger geen Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart heeft, moet de registratie worden gedaan bij een RDW-kantoor. De koper is verantwoordelijk voor het registreren van de eigendomsoverdracht bij de RDW.
Vereiste documenten:
- Kentekenbewijs (Kentekencard)
- Tenaamstellingscode
- Identiteitsbewijs
De koper krijgt een vrijwaringsbewijs dat hij aan de verkoper moet geven.
Het is gebruikelijk dat de verkoper het voertuig in bezit houdt totdat hij een vrijwaringsbewijs ontvangt.
Wegenbelasting:
Wegenbelasting die door de oorspronkelijke eigenaar te veel is betaald, wordt door de RDW terugbetaald vanaf de datum waarop het voertuig van kenteken wordt gewisseld. Dit is hetzelfde als wanneer je de auto verkoopt aan een garage of een particuliere verkoop.
Ontbrekende / Onvolledige documenten
Als er een kentekenplaat van het voertuig ontbreekt of als de eigenaar van het voertuig zijn kentekencard of tenaamstellingscode kwijt is, moet hij voor vervanging zorgen om de registratie van de verkoop en de eigendomsoverdracht te voltooien.
Kosten:
Er zijn vaste kosten voor de overdracht van het eigendomscertificaat; de kosten van de overdracht zijn hetzelfde als het wordt gedaan bij de RDW geregistreerde dealer of op het postkantoor. Als je een nieuwe auto koopt, moet je opnieuw BPM betalen voor het voertuigcertificaat. BPM (Bijzondere Verbruiksbelasting van Personenautos) is een belasting die de koper eerst betaalt om een auto of motor in Nederland te registreren.
Meer informatie
Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) Contact Pagina
Belastingdienst (Pagina autobelastingen) Pagina autobelastingen
ERVARING VAN IEMAND DIE EEN AUTO KOCHT
“Vandaag heb ik de auto voorgoed overgedragen. Wie overweegt om in de toekomst een auto te kopen, moet de volgende procedures volgen.
Allereerst, als je een verblijfsvergunning hebt en geslaagd bent voor het examen en een Nederlands rijbewijs hebt gehaald, heb je de volgende documenten niet nodig en hoef je niet persoonlijk naar de RDW. Je kunt het doen op plaatsen waar autotransacties net als normale burgers plaatsvinden.
Maar als je een verblijfsvergunning hebt en geen Nederlands rijbewijs, moet je persoonlijk naar de RDW met het BRP-document. Voor dit
- Uittreksel uit basisregistratie personen (BRP) opvragen:
Dit certificaat krijg je van de gemeente waar je ingeschreven bent. Documentkosten – 13.20€ (ze nemen geen contant geld aan, je moet betalen met ING etc.)
Opmerking: zorg ervoor dat je BSN-nummer op het BRP-document staat)
Zorg ervoor dat je je TR-paspoort bij je hebt, anders verwerken ze het niet.
- Documenten van de vorige eigenaar van de auto.
Als de RDW niet beschikbaar is in jouw stad, ga dan naar een van de naburige steden en dien een aanvraag in.
Transactiekosten – 10,10€ (contant geld wordt niet geaccepteerd, je moet betalen met ING etc.)
Waar moet je op letten als je een voertuig koopt!
Een paar tips om de dynamiek en waarden van het land waarin we ons bevinden te begrijpen met betrekking tot de aankoop van een voertuig en om de juiste stap te nemen:
Aangezien inflatie, devaluatie en rentetarieven bijna niet voorkomen in dit land en er geen tekort is aan goederen en geld, is de auto geen beleggingsinstrument. Als mensen een auto kopen, doen ze dat met het idee dat ze service krijgen, geen goederen. Met andere woorden, het houdt rekening met wat het nodig heeft en hoeveel het nodig heeft, en de prijs die het voor die dienst zal betalen gedurende die periode. Er zijn dus verschillende factoren die de prijs van de auto als basisproduct bepalen.
- Catalogusprijs van het voertuig
- Productiejaar-leeftijd
- Km status
- Huidige schadekosten
- Verhandelbaarheid, marktvraag
- Fiscaal-verzekeringskosten
- Brandstofkosten
- Onderhoudskosten
Als we de economische levensduur van een voertuig accepteren als 10 jaar en 400 duizend km als km, dan daalt de waarde van het voertuig ten opzichte van de catalogusprijs naarmate de tijd verstrijkt en het voertuig rijdt. Deze waardevermindering is heel logisch en lineair. Want er is de slijtage van tijd en gebruik en de technologie verandert. Als een van de twee voertuigen van hetzelfde model 50 duizend km heeft en de andere 250 duizend km, kan de prijs van de ene 10 duizend en de andere 2 duizend euro zijn. Of, als een van de twee voertuigen met dezelfde kilometerstand een model uit 2005 is en de andere een model uit 2015, kan de prijs van de ene 2 duizend euro zijn en de andere 10 duizend euro. Dus wanneer je een voertuig koopt, zal de waarde ervan afnemen naarmate je het gebruikt. Het is niet juist om te denken dat ik het voor deze prijs heb gekocht en nu geven ze me deze prijs en nu maak ik verlies.
Ik kocht het voertuig, ik gaf het 2 duizend euro, ik gebruikte het voor een jaar, ik betaalde 1.200 euro verzekering + belasting in een jaar, ik betaalde 150 euro voor onderhoud, ik gaf 2 duizend euro voor brandstof, de servicekosten van dit voertuig voor een jaar is 2.000+1.200+150+2.000 – restwaarde (het geld dat je kunt krijgen als je het wilt verkopen) moet op deze manier worden berekend. Volgens de cijfers zijn de kosten voor verzekering, belasting en brandstof vaak belangrijker dan de aankoopprijs van het voertuig. Daarnaast zijn onverwachte storingen, kosten en het risico om te stranden ook belangrijke punten. Terwijl veel voertuigen een serieuze tweedehandsmarkt hebben in de eerste 10 jaar en tot 200.000 km, zijn er maar weinig voertuigen die hun tweedehandsmarkt behouden na 10 jaar en 200.000 km. Toyota en Honda zijn de meest prominente onder hen. Soms Volkswagen, Mercedes, enz., maar ook Franse en Italiaanse auto’s, veel Duitse auto’s vallen tussen de 150 en 500 euro in de restwaarde. Omdat reparaties erg duur zijn, lijkt het, afgewogen tegen de kosten die je zult maken, redelijker om hem te verkopen en weg te doen. Door naar de autodump op Halfweg te kijken, kun je zien welke soorten voertuigen gemakkelijk kunnen worden weggegooid. Hoewel de economische levensduur van sommige voertuigen in Europa is verstreken, zijn ze min of meer een restwaarde omdat ze gaan exporteren. Er zijn ook actuele populaire variabelen. Dieselvoertuigen (met uitzondering van bedrijfsvoertuigen) gaan bijvoorbeeld bergafwaarts. Als zich morgen andere dynamieken ontwikkelen, kunnen die ook de markt beïnvloeden.
Als gevolg daarvan is het idee dat ik een auto heb gekocht en verlies heb gemaakt bij de verkoop verkeerd.
Het is redelijker om de energie die wordt besteed aan het kopen van 100-200 euro goedkoper te besteden aan het vinden van een schoon, kosteneffectief, belastingefficiënt, zuinig en verkoopbaar voertuig. Er kunnen ook momenten zijn waarop het idee dat ik dit voertuig 6 maanden-1 jaar zal gebruiken en het dan voor 150 euro zal slopen, geldig is. Voor dergelijke voertuigen mag niet meer dan 1.000 euro worden gegeven.
APPS DIE AUTORIJDEN MAKKELIJKER MAKEN
WAZE
Waze is een GPS-navigatiesoftware met GPS-ondersteuning. Het werkt op smartphones en tablets met GPS-ondersteuning en biedt door gebruikers opgegeven reistijden en route-informatie. Je kunt met de applicatie ook de radartoepassing, snelheidslimieten die je moet volgen en plaatsen met verkeersongevallen bekijken. De applicatie is legaal en ontworpen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De app is verkrijgbaar in winkels voor mobiele telefoons.