CAREER

Banen en carrières voor nieuwkomers

Dit artikel is bedoeld om nieuwkomers in Nederland te informeren over werk- en carrièrekansen. Een nieuw land betekent nieuwe cultuur, nieuwe taal en nieuwe werkterreinen. Om een baan in Nederland te vinden, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoewel sommige van deze zaken lijken op de praktijken in ons eigen land, is het belangrijk om deze aan te passen aan de Nederlandse omstandigheden.

Volgens de huidige praktijk, als je geen plan of doel hebt, neemt de gemeente waar je geregistreerd bent en de UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) het initiatief en zorgen zij ervoor dat je in een passende baan terechtkomt. Meestal wordt een taalniveau van A2 als voldoende beschouwd.

Daarom is het belangrijk om eerst te beslissen welk type werk je wilt doen. Om deze beslissing te nemen, moet je enkele gegevens in overweging nemen. In plaats van te luisteren naar stadslegendes, is het beter om eerst te profiteren van de ervaringen van mensen die het al hebben meegemaakt en een situatieanalyse te maken met bronnen die gemakkelijk online te vinden zijn.

Bij het maken van een carrièreplan moet je de volgende vragen beantwoorden:

  • Welk taalniveau moet ik hebben om mijn beroep uit te oefenen? (Spreken)
  • Hoe lang duurt het om het benodigde taalniveau te bereiken?
  • Hoeveel openstaande vacatures zijn er in mijn vakgebied?
  • Wat zijn de verwachtingen voor mijn beroep?
  • In welke steden is er meer werkgelegenheid voor mijn vakgebied? Waar is de concentratie groter?
  • Zijn er extra opleidingen nodig voor mijn vakgebied?
  • Als ik niet in mijn vakgebied wil werken of er is onvoldoende werkgelegenheid, welke alternatieve banen kan ik overwegen?
  • Hoe kan ik een nieuw beroep leren? Welke opleidingen kan ik volgen en waar kan ik die krijgen?

Als je in staat bent om deze vragen te beantwoorden en je hebt het juiste taalniveau bereikt, is het tijd om het proces van werk zoeken en solliciteren te beheren. Het belangrijkste punt is hoe je jezelf presenteert. Hier komen een goed CV en motivatiebrief van pas. Maar nog belangrijker is dat iemand een referentie voor jou heeft.

Laten we ook enkele ervaringen bespreken:

  • Voor beroepen zoals leraar of ingenieur is het nodig om minimaal een B2-taalniveau te hebben. Als je deze test hebt gehaald en het B2-diploma hebt behaald, krijg je een extra vermelding op je cv.
  • Als je in een fabriek, kas of voor postbezorging wilt werken, wordt meestal een A2-taalniveau als voldoende beschouwd.
  • Je kunt in gemiddeld 6 maanden het A2-niveau bereiken, en het B2-niveau kan in ongeveer 1,5 jaar bereikt worden, afhankelijk van de situatie van de persoon. Het kan langer of korter duren.
  • Nederland is een land waar goed Engels wordt gesproken, en voor mensen die Engels spreken is er een grote kans op werk. Maar degenen die Nederlands spreken, hebben meer kans om een baan te vinden.
  • Er zijn mensen die, kort nadat ze het land binnenkwamen, snel een baan hebben gevonden, gewoon omdat ze goed Engels spreken.
  • Het belangrijkste voor het vinden van een baan is netwerken. Als iemand een referentie voor je heeft, wordt het proces veel gemakkelijker. Het belangrijkste is dat werkgevers liever iemand aannemen die ze kennen.
  • Een van de snelste manieren om te netwerken, vooral in je vakgebied, is door vrijwilligerswerk te doen, stage te lopen of deel te nemen aan een leerwerktraject bij een organisatie/bedrijf. Via dit soort programma’s hebben mensen werk gevonden bij hetzelfde bedrijf waar ze hun opleiding volgden.
  • Er zijn ook speciale opleidingen voor nieuwkomers. Sommige mensen hebben een baan gevonden na het volgen van deze opleidingen. Bijvoorbeeld, “HackYourFuture” biedt een zes maanden durende softwareopleiding voor nieuwkomers. Je kunt ons artikel hierover lezen.
  • Degen die zichzelf goed kunnen presenteren en hun motivatie tonen, vinden sneller een baan. Bijvoorbeeld, als je in je thuisland een leidinggevende functie had, moet je dit uitleggen door de verantwoordelijkheden en activiteiten die je hebt uitgevoerd, toe te lichten. Je moet je functieomschrijving geven en dit moet een relevante tegenhanger in Nederland hebben. Daarnaast moet je je enthousiasme voor het werk en je motivatie om deze functie te vervullen, laten zien. Werkgevers willen namelijk niet werken met iemand die na korte tijd weer vertrekt, aangezien ze na jouw aanname in jou zullen investeren.
  • Sociale, ondernemende en positieve mensen vinden sneller werk.
  • Degenen die het leren van de taal uitstellen, zullen later spijt krijgen.
  • Diploma-erkenning heeft een positieve invloed. Sommige bedrijven en organisaties verlangen een diploma-erkenning.
  • Gemeenten bieden begeleiding voor het starten van een eigen bedrijf.
  • Er is echter geen financiële ondersteuning van de overheid voor het starten van een eigen bedrijf.
  • Er zijn veel organisaties die activiteiten voor nieuwkomers aanbieden, zowel in jouw regio als landelijk.
  • Tot je je ideale baan hebt gevonden, kan het nuttig zijn om onderaan te beginnen. Bijvoorbeeld, als je niet meteen als docent kunt werken, kan het een goede stap zijn om als assistent-docent te beginnen. Dit zal je zeker verder helpen.
  • In dit proces is het belangrijk om een netwerk op te bouwen. Er is een platform, volledig opgebouwd door vrijwilligers, genaamd werhere.nl, dat ondersteuning biedt met trainingen en netwerkmogelijkheden.

Deze en andere ervaringen kunnen verder worden uitgebreid. Nu willen we in korte hoofdstukken enkele belangrijke punten behandelen.

Huidige Situatieanalyse

Het snelste manier om informatie te verzamelen, is door online onderzoek te doen. Vooral op websites voor personeelszaken kun je informatie vinden over de vraag naar banen in jouw vakgebied, de vereisten, het salaris en de steden waar de vraag het grootst is. Enkele bekende websites zijn:

https://www.indeed.nl/?r=us
https://www.glassdoor.nl/index.htm?countryRedirect=true
https://www.monster.com/jobs/q-human-resources-jobs
https://www.nationalevacaturebank.nl/
https://www.youngcapital.nl/vacatures-in

LinkedIn is het meest gebruikte sociale netwerk voor werk. Het is een goede plek voor een situatieanalyse en het vinden van werk en netwerken gaat sneller als je een goed profiel hebt. Daarnaast is het een belangrijk platform om de laatste ontwikkelingen in je vakgebied te volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.