Nieuwjaarsdag
Nieuwjaarsvieringen worden gehouden om het nieuwe jaar te verwelkomen. Op 31 december kopen of maken de Nederlanders oliebol (rozijnenbal) voor hun geliefden (buren, vrienden, familie, verwanten) en geven deze weg. Op oudejaarsavond, van 31 december naar 1 januari, is het een traditie om iedereen die je tegenkomt om middernacht een gelukkig nieuwjaar te wensen. Het afsteken van vuurwerk is ook een traditie geworden.
Carnaval
Carnaval is de feestperiode die de christenen vieren voor hun vastentijd. Tegenwoordig vieren mensen het door verschillende kleding te dragen, maskers te dragen en festivals en concerten bij te wonen. Carnaval begint zeven weken voor Pasen.
Goede Vrijdag
Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen de kruisiging van Jezus Christus.
Waarom wordt deze pijnlijke dag “Goede Vrijdag” genoemd? Dit komt omdat christenen geloven dat Jezus die dag stierf om de mensen van hun zonden te verlossen.
1e en 2e Paasdag
Pasen is de belangrijkste feestdag voor christenen. Volgens de christelijke traditie gaan enkele vrouwen drie dagen nadat Jezus in zijn graf is gelegd naar het graf en ontdekken ze dat het open en leeg is. Een engel verschijnt en vertelt hen dat Jezus uit zijn graf is opgestaan en dat de dood niet het einde is, maar de weg naar eeuwig geluk. Pasen is een feest van een nieuw begin. Het wordt in het voorjaar gevierd, omdat de natuur ook weer tot leven komt. De eerste zondag na de eerste volle maan in het voorjaar is de eerste dag van Pasen. Het is traditie om op Pasen samen met het gezin een uitgebreid ontbijt te hebben.
Koningsdag
Koningsdag is de verjaardag van de koning van Nederland. Sinds 31 augustus 1885 worden de koninklijke feestdagen in Nederland gevierd. Koning Willem-Alexander is de huidige koning en Koningsdag wordt elk jaar op 27 april gevierd zolang hij op de troon zit. Nederland kleurt oranje. In veel steden worden er festivals georganiseerd.
Een ander kenmerk van deze dag is dat tweedehands markten worden opgezet, waar mensen hun oude spullen verkopen. Op Koningsdag kun je niet alleen spullen voor een lage prijs kopen, maar ook je ongebruikte items verkopen.
Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Op Dodenherdenking (4 mei) wordt er stilgestaan bij de mensen die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog zijn overleden. Elke 4 mei om 20:00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. Voor 20:00 uur worden er op belangrijke plekken officiële ceremonies gehouden en kransen gelegd. Op 5 mei wordt de bevrijding van Nederland in 1945 gevierd met festivals en concerten.
Hemelvaartsdag
Hemelvaartsdag is de dag waarop de hemelvaart van Jezus Christus wordt herdacht. Afscheid nemen van geliefden is nooit een mooi moment. Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die vertelt over Jezus die afscheid neemt en verder gaat in eenzaamheid.
Hemelvaartsdag valt 40 dagen na Pasen. Na Pasen ging Jezus met zijn vrienden naar een berg in het oosten van Jeruzalem. Hij zei tegen zijn vrienden dat zijn taak op aarde voorbij was en steeg op naar de hemel, waar hij uit hun zicht verdween. Hij moedigde hen aan niet verdrietig te zijn en de boodschap van God over de wereld te blijven verspreiden. Na de dood zou iedereen weer samenkomen in de hemel.
1e en 2e Pinksterdag
Pinksteren wordt 50 dagen na Pasen gevierd en herdenkt de dag waarop de Heilige Geest van Jezus Christus neerdaalde op zijn vrienden en volgelingen.
Na Jezus’ Hemelvaart wisten zijn vrienden en volgelingen niet goed wat ze moesten doen. Plots was er een grote storm en begon er iets als vuur boven hun hoofden te branden. Vanaf dat moment begonnen ze verschillende talen te spreken. Ze besloten Jezus’ taak, het verspreiden van Gods boodschap over de wereld, voort te zetten. Tegenwoordig wordt Pinksteren, net als andere feestdagen, gezien als een lang weekend. Pinksteren is ook bekend door nationale festivals zoals Pinkpop.
1e en 2e Kerstdag
Met Kerstmis vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. Gedurende de maand december wordt er een versierde kerstboom in huis gezet en worden er kaarsen aangestoken en lampjes opgehangen. Op 25 en 26 december komen de Nederlanders samen met hun families om te eten en cadeaus uit te wisselen.
Vanaf 6-7 december is het gebruikelijk om kerstkaarten te sturen naar vrienden, familie, buren, collega’s en andere dierbaren, met wensen voor liefde, gezondheid en vrede. Hoewel digitale berichten (WhatsApp, SMS) de kaarten vaak hebben vervangen, wordt het sturen van kaarten nog steeds gewaardeerd.
Sinterklaas
5 december is de avond van het hoogtepunt van de feestvreugde. Het is de avond van het geven van cadeaus. Die avond zetten alle Nederlandse kinderen hun schoenen bij de haard. Ze vergeten niet wat wortels en suikerklontjes voor het paard van Sinterklaas, Amerigo, in hun schoenen te doen. ’s Nachts geloven ze dat de Zwarte Pieten via de schoorsteen komen en de cadeauzak achterlaten. Ze wachten vol spanning op de ochtend.
Elke Nederlander heeft als kind vele keren brieven naar Sinterklaas geschreven en wachtte elk jaar met verlangen op zijn komst. Voor Nederlandse kinderen is het een beloning voor het “braaf zijn” en “studeren” het hele jaar door, en de Sinterklaasviering is een feest ter ere van hem. Halverwege november komt Sinterklaas, samen met zijn helpers, Zwarte Piet, aan in Nederland op zijn stoomboot. De boot is gevuld met speelgoedzakken die kinderen hebben gevraagd. In elk dorp en elke stad wordt Sinterklaas verwelkomd.
Van half november tot begin december zijn er in heel Nederland Sinterklaas en Zwarte Piet te zien, die snoep en koekjes uitdelen.
Prinsjesdag
Prinsjesdag is een onmiskenbare traditie in de Nederlandse politieke cultuur en wordt elk jaar op de derde dinsdag van september gehouden. Op deze dag wordt de begroting van het volgende jaar gepresenteerd. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak namens de regering en daarna groet hij de burgers in Den Haag.