INTEGRATIE

Buurtrelaties in Nederland

Wat betreft integratie en het opbouwen van een cultuur van samenleven in Nederland, denken we dat het mogelijk is om de gevoeligheden van deze samenleving te respecteren. Tegelijkertijd kunnen we onze eigen cultuur inbrengen door buurrelaties op te bouwen en hen bewust te maken van dingen die mogelijk ontbreken in hun samenleving. Nadat we goede en kwalitatieve dialogen hebben opgebouwd en een omgeving van liefde, respect en vertrouwen hebben gecreëerd, zullen ze uiteindelijk kennismaken met onze culturele waarden en zal er een integratie plaatsvinden. Eerst willen we echter onze bevindingen delen om hen beter te begrijpen.

In Nederland zijn burenrelaties anders dan in Turkije en andere Oosterse culturen.

Over het algemeen is Nederland wat afstandelijker in burenrelaties in vergelijking met Turkije. Het is belangrijk om het gedrag van je buur niet verkeerd te interpreteren als hij of zij een beetje afstandelijk lijkt.

In Turkije gaan we bijvoorbeeld naar een nieuwe buur om “welkom” te zeggen, maar hier werkt het anders. Zodra je verhuisd bent, is de eerste stap om een “welkom” kaart naar je buren te sturen. Je kunt zelfs een kort bericht toevoegen waarin je je excuses aanbiedt voor eventuele overlast, zoals lawaai of rommel tijdens de verhuizing. Dit helpt je om jezelf voor te stellen en een positieve eerste indruk achter te laten.

Na je verhuizing moet je een etentje organiseren en je buren uitnodigen om bij je thuis te komen, zowel individueel als gezamenlijk. Als deze eerste stap niet van jouw kant komt, zal het moeilijk zijn om een relatie met je buren op te bouwen.

Als je naar een buur wilt gaan, kun je niet zomaar “kloppen” zonder afspraak. Als je dat doet, is de kans groot dat ze je niet naar binnen laten omdat ze je niet verwachten. Je moet van tevoren overleggen wanneer het hen uitkomt en afspreken welke dag en tijd het beste is. De kans is groot dat je buur zijn agenda opent en je de dag en tijd vertelt waarop ze beschikbaar zijn. Ze verwachten dat je precies op dat moment voor de deur staat – niet 15 minuten eerder of later.

Als je op bezoek gaat, moet je geen uitgebreide maaltijd verwachten zoals in Turkije. Over het algemeen bieden ze je een drankje (thee, koffie of water) en misschien een koekje aan. Dit is normaal in de Nederlandse cultuur.

Een boeket bloemen is een essentieel onderdeel van een burenbezoek. Bloemen zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur in Nederland. Ze worden altijd meegebracht bij ziekenhuisbezoeken, vieringen, herdenkingen, etc. Bloemen kunnen niet alleen in bloemenwinkels worden gekocht, maar ook in de meeste supermarkten.

Als je een Nederlander uitnodigt, kun je hen vragen wat je moet aanbieden. Als je buur vegetariër of veganist is, kun je daarop letten bij het plannen van het menu. Als je niet wilt dat ze hun schoenen binnen dragen, kun je slippers of overschoenen klaarmaken.

Zoals te zien is, is de samenleving hier behoorlijk anders en vrij statisch. Eerst moet je dit systeem begrijpen en het internaliseren, waarna je kunt verwachten dat ze jou ook gaan begrijpen. Maar in dit proces moet hun begrip van jouw cultuur in eerste instantie voorop staan. Je moet laten zien dat Turken of moslims, ondanks het negatieve beeld dat sommigen mogelijk hebben, respect hebben voor verschillen en iedereen accepteren zoals ze zijn. Tegelijkertijd moet je de waarden van een democratische cultuur vertegenwoordigen en je eigen cultuur op een positieve manier presenteren.

Burenervaringen in Nederland

In de onderstaande links kun je de ervaringen van twee verschillende mensen vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=GSHowVDXcfI

De Beproeving van een Turk in Nederland: Burenrelaties in Nederland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.