Nederland is een ideaal land voor hengelsport. Zoals je wellicht weet, ligt Nederland voor een groot deel onder zeeniveau, wat het een van de waterrijkste landen ter wereld maakt. Van de sterke rivieren en rivierdelta’s tot de uitgestrekte moeraslanden, de grote en kleine meren, de alomtegenwoordige kanalen en natuurlijk de 523 km lange kustlijn, je hebt op veel plekken de mogelijkheid om je hengel uit te gooien en met een beetje geluk een flinke en mooie vis te vangen. Maar Nederland is niet zoals Turkije, waar je gemakkelijk zonder vergunning kunt vissen. Zelfs als hobbyvissers moeten mensen zich houden aan enkele basisregels en een geldige vergunning hebben.
In dit artikel proberen we je de stappen te laten zien die nodig zijn om je eerste vis te vangen. We hebben alles in een paar hoofdpunten samengevat.
1.Materialen
Of je nu een amateur of professional bent, je kunt in winkels die hengelsportartikelen verkopen allerlei producten vinden die passen bij je vaardigheden en ervaring. Deze winkels hebben een gemeenschappelijke en speciale naam: Hengelsport.
Je kunt in een hengelsport winkel bij jou in de buurt allerlei producten vinden die aansluiten bij je behoeften en interesses. Ook kun je de gewenste artikelen op online sites of op Marktplaats vinden.
2. Vergunning
Als je hengel en alle nodige uitrusting gereed zijn, is het nu tijd om je vergunning te regelen. Ga niet vissen in Nederland zonder deze vergunning, want controleurs houden regelmatig toezicht en als je geen geldige vergunning hebt, krijg je een boete.
Na het invullen van je aanvraag op de volgende link, ontvang je de vergunning binnen uiterlijk 5 werkdagen thuis. De kosten voor een VISpas (vissenvergunning) zijn gemiddeld rond de €40. Op dezelfde site zijn er verschillende andere opties beschikbaar, zoals vergunningen voor kinderen of vergunningen voor nachtvisserij. Je VISpas is jaarlijks geldig, dat wil zeggen, de vergunning geldt tot het einde van dat jaar, op 31 december, ongeacht wanneer je de vergunning aanschaft.
3. Waar Kun Je Vissen?
Zoals eerder vermeld, zijn er in Nederland veel rivieren, meren en kanalen. Dit betekent echter niet dat je overal kunt vissen waar je wilt. Over het algemeen kun je vissen op plekken waar anderen ook vissen, maar het is toch handig om te weten in welk water je mag vissen en in welk water niet. Maak je geen zorgen; dit is eenvoudiger dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt, is de Visplanner-app, die je kunt downloaden uit de Apple Store of Google Play Store. Je kunt ook de website van Visplanner raadplegen voor informatie over viswateren en regels.
Wanneer je zoekt op postcode, krijg je een kaart te zien waarop de wateren waar vissen is toegestaan in het blauw zijn gemarkeerd. Het is handig om toch even op de wateren te klikken voor specifieke regels en voorwaarden. Voor meer gedetailleerde informatie kun je de onderstaande video bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=2XhEyn4qKxY&ab_channel=SportvisserijNederland
4. Welke Vissen Zijn Er?
Laten we tot slot bespreken welke vissoorten je vooral in Nederlandse kanalen en meren kunt vinden. De belangrijkste hiervan is mijn persoonlijke favoriet en een vis waar velen in Centraal-Anatolië dol op zijn: de snoek. Een indrukwekkende roofvis die moeilijk te vangen is, en in Nederland bekend staat als “snoek”.
De snoek is een beschermde vissoort in Nederland en kan zelfs in kleine kanalen tot wel 1,5 meter lang worden. In veel wateren moet de snoek na het vangen weer worden teruggezet. Naast de snoek is de karper ook een populaire vissoort onder vissers.
In de meeste kanalen en meren is de baars de vis die je het vaakst zult vangen. Er zijn geen beperkingen zoals bij de snoek, dus terugzetten is niet verplicht. Toch is vissen in Nederland voornamelijk een sport, en daarom zetten de meeste mensen de gevangen vis terug in het water. Ik heb echter ook Nederlanders ontmoet die zeiden dat je de vis kunt houden “als je partner het thuis goed vindt.” Dit is dus helemaal aan jou.
Tot slot, voor degenen die meer informatie willen, laat ik de link hieronder achter en sluit ik mijn tekst af.
Veel geluk en een goede vangst gewenst!