- Verkeersinterview
In dit gesprek leg je uit hoe je naar Nederland bent gekomen. Het is belangrijk om je uitspraken duidelijk en correct te maken. Voor het gesprek wordt een Turkse tolk geregeld. Als je om een bepaalde reden niet goed kunt communiceren met de tolk of niet tevreden bent, kun je verzoeken om een andere tolk.
In dit eerste gesprek geef je gedetailleerd aan hoe je Turkije of het laatste land waar je in gevaar was, hebt verlaten, zonder in te gaan op de redenen voor je asiel. Er wordt gedetailleerde informatie gevraagd over met wie, hoe, waar, via welke routes en de luchtvaartmaatschappij die je hebt gebruikt.
De identiteit van jou en je familieleden wordt grondig gecontroleerd en bevestigd, en documenten zoals eerdere verblijfsadressen, scholen waar je hebt gestudeerd, diploma’s, werkplekken, etc., worden verzameld als je de documenten kunt overleggen.
- Advocaatgesprek
Op de tweede dag vindt een gesprek met een advocaat plaats om het resultaat van het eerste verkeersinterview te evalueren; waar nodig kunnen wijzigingen worden aangebracht. Er wordt voorbereidingen getroffen voor het belangrijkste asielgesprek, het tweede IND-interview, dat de volgende dag zal plaatsvinden.
- Gesprek over de redenen voor het asiel
In dit gesprek moeten de redenen voor je asielaanvraag worden onderbouwd met documenten. Je moet gedetailleerd uitleggen welke problemen, bedreigingen, en gevaren voor je leven en eigendom je in Turkije hebt ondervonden, inclusief de sluiting van je werkplek, ontslag, uitzetting, arrestatiebevelen en beschuldigingen van misdaden, als dat van toepassing is.
Een van de cruciale vragen in dit gesprek is: “Waarom kun je niet terugkeren naar Turkije?” Je moet de ambtenaar overtuigen. Anders kan het proces om verblijf te verkrijgen in de problemen komen.
Tijdens dit gesprek zullen je eerder verstrekte informatie en de verklaringen die je doet in het gesprek worden vergeleken, en je wordt gevraagd om relevante documenten te overleggen.