De geschiedenis van het land dat we net zijn binnengekomen kennen is van groot belang om de mensen, tradities en gedragingen te begrijpen. Natuurlijk is het onmogelijk om de geschiedenis van een land in een kort artikel samen te vatten, maar het is belangrijk als een beginpunt.
De oorsprong van de kleur oranje
Het is gepast om de geschiedenis van het Nederlandse koninkrijk, of officieel het huis Oranje-Nassau, te beginnen bij de grondlegger van het land (vader des vaderlands) Willem van Oranje. De reden dat de naam van het huis verwijst naar de Duitse stad Nassau is omdat Willem van Oranje’s vader, Willem de Rijke, graaf van Nassau was. Aangezien titels van vader op zoon werden overgedragen, werd zijn zoon Willem ook met dezelfde titel aangeduid. De naam Oranje komt van Willem’s Franse neef René, die het hertogdom Orange in Zuid-Frankrijk erfde en het aan Willem naliet na zijn overlijden. Orange is dus een plaats in Zuid-Frankrijk.Omdat er een prinsdom en titel verbonden was aan de stad Orange, werd deze titel na de dood van Willem van Oranje’s neef geërfd door Willem van Oranje, de oprichter van Nederland. Het heeft dus niet veel te maken met de sinaasappel die we kennen. De term ‘oranje’ wordt gebruikt omdat het stadje Orange in Zuid-Frankrijk de naam gaf aan het Nederlandse koninklijk huis, en daarom wordt de kleur oranje, inclusief op de voetbalshirts van het nationale team, gekozen.
De Religieuze Oorlogen
Nederland was een van de landen die de religieuze oorlogen in Europa het meest heeft ervaren. Na de val van Andalusië werd Spanje, dat in deze tijd sterker werd, een van de grootste verdedigers van het katholicisme in Europa. Vooral koning Filips II, een conservatieve katholiek, was zeer bezorgd over de verspreiding van het protestantisme. De opkomst van het protestantisme vanaf de vroege jaren 1500 had ook invloed op Nederland. Willem van Oranje, de leider van Nederland, had het protestantisme geaccepteerd. De spanningen tussen Nederland en Spanje begonnen om deze reden, wat leidde tot de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Interessant is dat in Nederland, waar het katholicisme onderdrukking bracht, er een munt werd geslagen met de tekst “Liever Turks dan paus” (de Turk liever dan de paus). Dit was niet bedoeld als een compliment, maar het betekende eigenlijk dat men de Turk liever had dan de paus.
De Geografische Ontdekkingen
Tegelijkertijd begonnen de geografische ontdekkingen snel aan populariteit te winnen, en Nederland begon zich wereldwijd te verspreiden. In het begin van de 1600s stichtten de Nederlanders niet alleen de eerste nederzetting in het huidige New York, maar in 1612 verkregen ze ook capitulatie-rechten van Sultan Ahmed I. Er zijn veel Nederlandse plaatsnamen rondom New York die de oorsprong van de stad reflecteren. New York werd oorspronkelijk “Nieuw Amsterdam” genoemd, omdat de stad eerst onder Nederlands gezag viel voordat de Engelsen de controle overnamen. Dit heeft ook geleid tot de naam van de beroemde New-Holland tractoren, aangezien de productie begon in Pennsylvania, dat ook bekend stond als Nieuw-Holland (New Holland).
Laten we teruggaan naar Amerika… Nederland had een provincie genaamd Nieuw Nederland aan de oostkust van Amerika. Als we accepteren dat deze provincie werd opgericht in 1614, zien we dat Nederland zowel naar het Oosten als naar het Westen uitbreidde. Laten we nu eens naar de staat New York kijken, waar een gebied genaamd Nassau County is. Dit gebied draagt de naam van het Nederlandse koninklijke huis. Evenzo wordt aangenomen dat de naam “Coney Island” afkomstig is van het Nederlandse woord ‘Konijn’, wat “hert” betekent, aangezien Coney Island zijn naam zou hebben gekregen van de Nederlandse term voor een konijn. Een andere naam die we kunnen onderzoeken is Schuyler County. De Schuyler familie was een beroemde familie die vanuit Nederland naar Amerika migreerde. De eerste belangrijke naam van deze familie, Philip Pieterse Schuyler, werd geboren in Amsterdam en vestigde zich later in Amerika. Evenzo is er de beroemde Vanderbilt familie, die hun naam heeft gekregen door te migreren vanuit de stad De Bilt, nabij Utrecht in Nederland. Normaal gesproken zou dit ‘van der Bilt’ in het Nederlands zijn, maar ze hebben hun naam in het Engels gecombineerd. De Roosevelt familie is ook van Nederlandse afkomst en heeft twee Amerikaanse presidenten voortgebracht. De bekendste van deze twee is Franklin Roosevelt, die een belangrijke rol speelde in de Tweede Wereldoorlog en het herstel van de Amerikaanse economie na de Grote Depressie, terwijl de andere, Theodore Roosevelt, ook beroemd is.
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC)
Opgericht in 1602, wordt de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) beschouwd als het eerste internationale bedrijf ter wereld. Dit Nederlandse handelsbedrijf was actief in veel landen, waaronder Oost-Azië, en voerde handel in onder andere specerijen, zijde en andere waardevolle goederen. De VOC speelde een cruciale rol in de welvaart van Nederland, die tijdens de zogenaamde Gouden Eeuw (een periode die wordt beschouwd tussen 1588 en 1702, hoewel de precieze data variëren) begon. De rijkdom die Nederland vergaarde uit de handel droeg bij aan de culturele en economische bloei van het land, maar ook aan zijn invloed op wereldwijde handelsroutes en markten.
Het Tolerante Klimaat in Nederland
Laten we nu eens kijken naar het tolerante klimaat dat in Nederland ontstond tijdens deze periode. Joden die uit Spanje en Portugal waren gevlucht, vonden toevlucht in het Ottomaanse Rijk en Nederland. Bijvoorbeeld, een van de beroemdste denkers die uit deze Joodse gemeenschap voortkwam, was Baruch Spinoza, geboren in 1632 in Amsterdam. Spinoza zou de wereldgeschiedenis van de filosofie diepgaand beïnvloeden. Ook René Descartes, een andere belangrijke filosoof, leefde meer dan 20 jaar in Nederland, in verschillende periodes. Daarnaast was een van de voorvechters van de Verlichting, John Locke, ook in Nederland, waar hij het werk “Een brief over tolerantie” schreef. Dit werk werd in Nederland gepubliceerd, en je kunt de Engelse vertaling van de inhoud hier lezen.
Waarom kwamen invloedrijke denkers en mensen uit verschillende landen naar Nederland?
Waarom kozen de invloedrijkste denkers van de wereldgeschiedenis er vaak voor om naar Nederland te komen, een relatief klein land in vergelijking met andere landen? Natuurlijk waren er vele redenen, maar vooral het klimaat van tolerantie, vrijheid en de welvaart die het land op dat moment genoot, waren belangrijke factoren. Laten we eens kijken naar het eerste artikel van de Nederlandse Grondwet: “Iedereen die zich in Nederland bevindt, wordt gelijk behandeld onder gelijke omstandigheden. Discriminatie op grond van geloof, levensvisie, politieke voorkeur, ras, geslacht of om welke reden dan ook, is niet toegestaan.”
Waarom was Nederland zo tolerant? Toen een Nederlandse academicus me deze vraag stelde, antwoordde ik: “Handelaren moeten flexibel zijn.” En dat was inderdaad waar. Als je handel drijft met de wereld, als je naar verschillende landen reist, kun je deze expansie alleen maken door tolerantie. Tegenwoordig moeten we, als we ons naar de wereld openen, ook leren om met mensen om te gaan zonder onze waarden te verliezen. Dit moeten we misschien wel doen, niet vanuit de drang van een handelaar, maar voor de hogere menselijke waarden die ook in onze religie worden weerspiegeld.
Het Nederlandse Koninkrijk
Laten we nu wat meer praten over de koninklijke familie van Nederland. Duitsers exporteren niet alleen zware industrie, maar ook prinsen en prinsessen. De leden van de Nederlandse koninklijke familie hebben inderdaad Duitse wortels. Bijvoorbeeld, de echtgenoot van Koningin Wilhelmina, die Nederland vijftig jaar regeerde, was Hendrik, een Duitser. Hetzelfde geldt voor haar dochter, Koningin Juliana, waarvan haar man, Bernard, ook een Duitser was. Koningin Beatrix was getrouwd met Claus, een Duitser. De vader, grootvader en overgrootvader van de huidige koning Willem-Alexander waren ook Duitsers. Hij spreekt dan ook vloeiend Duits. Zijn vrouw, Koningin Maxima, is van Argentijnse afkomst.
Laten we, terwijl we toch over Willem spreken, ook eens naar de oorsprong van koninklijke namen kijken. In Frankrijk zeggen ze “Louis”, in Duitsland “Ludwig”, en in Nederland “Lodewijk”. Dit heeft een religieuze basis. De naam komt van de Frankische koning Clovis, wiens bekering tot het christendom grote invloed had op de religieuze identiteit van het continent. Later werd zijn naam Latijnse vorm “Ludovicus” veranderd in Louis. Een ander voorbeeld is de naam Charles, die in Duitsland en Nederland als “Karl/Karel” wordt uitgesproken, en in Spanje als “Carlos”. Deze naam komt van de beroemde keizer Karel de Grote, die probeerde Europa onder één heerschappij te verenigen.
In Nederland komen we vaak de namen Willem of Wilhelmina tegen. De oorsprong van deze namen gaat terug tot de historische figuur Willem van Oranje, die het verzet leidde tegen de Spaanse overheersing in Nederland.
Dit zijn enkele van de informatie die ik eerder heb verzameld en verder heb uitgebreid. Natuurlijk kan de geschiedenis niet in zo’n korte serie van artikelen worden samengevat. In de toekomst plan ik om deze onderwerpen verder uit te breiden met meer artikelen.
Tot Slot
Over het algemeen zijn de Nederlanders volhardend, vastberaden en werken ze hard. Hun eeuwenlange ervaring in de handel heeft hen geleerd om met andere mensen om te gaan en tolerantie te tonen. Dankzij deze eigenschappen heeft Nederland, dat vluchtelingen zoals ons veel kansen heeft geboden, veel te danken aan de gastvrije mensen van Nederland. Moge Allah hen zegenen.
Bron: Twitter: Fatih Kumus