GEZONDHEID

Oogonderzoek en aankoop van een bril

Oogonderzoek en Bril Aankoop

In Nederland kan het proces van het kopen van een bril worden onderverdeeld in twee fasen: de “kamp” en “na kamp” fase.

Bril Aankoop tijdens het Kamp

Tijdens het kamp worden de kosten van de bril gedekt door de RMA-verzekering. Het is niet nodig om naar een ziekenhuis te gaan voor een oogonderzoek. U kunt een oogonderzoek laten uitvoeren bij een van de vestigingen van Pearle Opticiens of Specsavers. Vergeet niet uw zorgpas mee te nemen. Na het oogonderzoek kunt u uw bril ook bij Pearle Opticiens of Specsavers kopen.

Een van de voorwaarden om gebruik te maken van brilvoordelen is dat er ten minste 6 weken zijn verstreken sinds de asielaanvraag.

Voor volwassenen (vanaf 18 jaar) dekt de verzekering (RMA) de kosten van een bril eenmaal elke 3 jaar.

Voor minderjarigen (onder de 18 jaar) dekt de verzekering (RMA) de kosten van een bril eenmaal elke 2 jaar.

De RMA dekt de kosten van een bril als de oogsterkte plus of min 1,5 of groter is.

De RMA dekt de kosten van een bril als het verschil tussen de oogsterktes 0,75 is.

Als de kosten van de bril boven het door uw verzekering gedekte bedrag liggen, kunt u het verschil niet bijbetalen om een duurder bril aan te schaffen. (Als uw verzekering bijvoorbeeld maximaal 5 eenheden vergoedt en u een bril van 7 eenheden wilt kopen, kunt u deze niet verkrijgen door het verschil zelf te betalen.)

Als er binnen 3 jaar een situatie ontstaat waarbij de bril moet worden gerepareerd (dit geldt ook voor brillen die u hebt gekocht voordat u naar Nederland kwam), dekt de RMA de reparatiekosten niet. In dit geval moet u contact opnemen met COA voor hulp.

Bril Aankoop na het Kamp

Na het kamp, wanneer u naar uw huis verhuist, is de zorgverzekering die u afsluit een directe factor die invloed heeft op het brilproces. Het verplichte basispakket van de zorgverzekering dekt geen brillen, fysiotherapie, etc. Als u echter een extra pakket heeft toegevoegd, kan het zijn dat u recht heeft op een bril via uw verzekering.

Er is echter een interessante tegenstrijdigheid. Het wordt niet aangeraden om alleen voor brillen een aanvullend pakket toe te voegen aan uw basispakket. Dit komt omdat de kosten die u betaalt voor het extra pakket vaak veel hoger zijn dan de kosten voor een bril die u zelf kunt kopen bij een opticien. Daarom vinden veel mensen het niet logisch om alleen voor brillen een aanvullend pakket aan hun verzekering toe te voegen.

Stel dat u een aanvullend pakket heeft en u wilt gebruik maken van uw brilrecht. In dit geval moet u de polis en de voorwaarden voor de dekking controleren. Verschillende verzekeringsmaatschappijen of zelfs verschillende pakketten van dezelfde maatschappij kunnen verschillende prijsniveaus en netwerken van aangesloten opticiens hebben. Afhankelijk van uw aanvullende pakket kunt u ook een bril kopen wanneer u zich buiten Nederland bevindt. In dit geval kunnen de kosten voor brillen variëren ten opzichte van het recht om een bril binnen Nederland aan te schaffen. Bovendien is er een minimale wachttijd voor het vernieuwen van uw bril, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het pakket. Bijvoorbeeld, bij het Gemeente Zuid Limburg pakket van VGZ, heeft u recht op een bril om de 3 jaar.

Reparatie, onderhoud en andere diensten kunnen ook variëren, afhankelijk van het aanvullende pakket dat u heeft. Dit kunt u navragen op de website van uw verzekeringsmaatschappij of bij de klantenservice.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.