Vraag 1. Voor wie is het Staatsexamen NT2?
Antwoord 1: Het Staatsexamen NT2 (Nederlands als tweede taal) zijn nationale taalexamens van de Nederlandse staat.
Dit examen is bedoeld voor volwassenen die Nederlands als tweede taal leren. Met dit examen kunnen mensen aantonen dat zij voldoende beheersing van de Nederlandse taal hebben om in Nederland te kunnen werken of studeren. Het Staatsexamen NT2 is bedoeld voor iedereen vanaf 17 jaar, met een andere moedertaal dan Nederlands, ongeacht hun nationaliteit of opleidingsniveau.
Vraag 2. Waarom zou je het Staatsexamen NT2 doen?
Antwoord 2: Er zijn vier belangrijke redenen om dit examen te doen:
- Voor onderwijsaanvragen is een diploma vereist als bewijs van taalvaardigheid. MBO, HBO scholen en universiteiten stellen dit diploma verplicht voor studenten die niet in Nederland of in een Nederlandstalig land hebben gestudeerd.
- Werkgevers letten bij het kiezen van een nieuwe werknemer vooral op werkervaring, vakkennis en (professionele) diploma’s. Een Staatsexamen NT2-diploma is meestal niet verplicht, maar het kan wel een voordeel zijn. Het kan moeilijk zijn voor werkgevers om snel te beoordelen of het taalniveau van een kandidaat voldoende is voor de functie. Goed kunnen communiceren in het Nederlands met collega’s kan motiverend zijn.
- Sinds 1 januari 2015, voor degenen die beginnen met de inburgering, is het niet meer nodig om het Inburgeringsexamen (A2) te doen als je het Staatsexamen NT2 (B1 of B2) hebt behaald. Het enige wat je dan hoeft te doen, is de onderstaande drie examens of documenten te behalen:
- Participatieverklaring
- Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)
- Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)
- Wil je Nederlands staatsburger worden? Je kunt je Staatsexamen Programma I of Programma II diploma gebruiken voor je aanvraag.
Vraag 3. Hoe meld je je aan voor het Staatsexamen NT2?
Je kunt je aanmelden voor het Staatsexamen NT2 via de DUO-website. Let op de volgende zaken bij de aanmelding:
- Zorg ervoor dat je alle persoonlijke gegevens bij de hand hebt, zoals BSN, adres, telefoonnummer, etc.
- Log indien mogelijk in via een vaste desktopcomputer. Bij het gebruik van wifi kan de verbinding soms wegvallen. Gebruik Chrome of Firefox als browser. Als de browser traag is, sluit deze dan niet af, maar wacht een minuut of ga terug naar de vorige pagina.
- Is er geen plek meer voor het examen? Probeer dan de volgende ochtend om 09:00 uur opnieuw.
Voor elk examenonderdeel moet je apart aanmelden. Bij de aanmelding kies je eerst een examencentrum. Daarna kun je kiezen uit beschikbare data op die locatie. Soms is er geen plek meer op de door jou gekozen locatie, in dat geval kun je een ander examencentrum kiezen en daar de beschikbaarheid controleren.
Vraag 4. Waar en wanneer worden de examens afgenomen?
Je kunt de examen- en aanmelddata vinden via de onderstaande links:
Voor elk examenprogramma en elk onderdeel zijn er acht examenzittingen per jaar. Je kunt het examen in verschillende steden in Nederland afleggen:
- Amsterdam
- Eindhoven (vanaf 15 september 2020 twee locaties)
- Rijswijk
- Rotterdam
- Zwolle
- Utrecht
Vraag 5. Hoe wordt de betaling gedaan?
Als je verplicht bent om in te burgeren en je wilt de examenkosten betalen met je lening, kies dan bij de betaling voor de opties “betalingsverzoek” of “betalen met de lening”. Je ontvangt dan de betalingsverzoek of factuur per post. Onderteken beide pagina’s van het betalingsverzoek en voeg je BSN-nummer toe aan de bovenkant van de pagina en stuur deze naar het volgende adres:
Adres: DUO/Servicecentrum Inburgering, Postbus 764, 9700 AT Groningen
Ongeveer 10 dagen voor het examen ontvang je per post je examenoproep.
Vraag 6. Hoe ontvang je het resultaat van je examen?
Je kunt je examenresultaat vijf weken na het examen online bekijken via https://duo.nl/particulier/staatsexamen-nt2/uitslag.jsp. Hiervoor heb je je examennummer nodig. Ongeveer zes weken na het examen ontvang je het resultaat ook per post.
Voor elk succesvol afgerond examenonderdeel ontvang je een apart certificaat.
Als je alle vier de onderdelen (Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken) hebt behaald, ontvang je het Staatsexamen NT2 diploma. Na het ondertekenen en per post versturen van de originele certificaten naar het onderstaande adres, ontvang je het diploma per aangetekende post. Het wijzigen van certificaten duurt ongeveer drie weken.
Adres: Dienst Uitvoering Onderwijs (Afdeling Examendiensten/NT2, Postbus 30158, 9700 LK Groningen)
Het diploma of certificaat is onbeperkt geldig.
Vraag 7. Wordt mijn DUO-lening afgetrokken als ik slaag voor het examen?
Nee, dit wordt niet afgetrokken. De lening die je hebt voor integratie dekt niet alleen de taal, maar ook de KNM- en ONA-examens. Je lening wordt pas afgetrokken als je alle zes de examens hebt behaald.
Vraag 8. Wat kun je doen als je niet slaagt voor het examen?
Als je niet slaagt voor een onderdeel of onderdelen van het examen, kun je je opnieuw aanmelden voor dat onderdeel.
Je kunt je pas weer aanmelden nadat je de resultaten van het examen hebt ontvangen. Je kunt maximaal drie keer per kalenderjaar deelnemen aan hetzelfde examen.