Op 27 januari 2025 vindt in Sociëteit De Witte in Den Haag een paneldiscussie plaats over mensenrechtenschendingen in Turkije en de impact hiervan op Europa. Dit evenement, georganiseerd door Stichting IPN, OpenEmbassy, Solidarity with Others en Freedom Combination, stelt kritische vragen over de recente acties van de Turkse regering en de compatibiliteit hiervan met democratische waarden.
Onderwerp van het panel:
Het panel richt zich op de vraag of Turkije een veilig land is voor leden van de Hizmet-beweging en slachtoffers van de noodtoestand. Daarbij wordt speciaal gekeken naar de gebeurtenissen in oktober en november 2024:
Op 19 november vonden in 66 steden in Turkije operaties plaats, waarbij 459 sympathisanten van de Hizmet-beweging werden gearresteerd.
Op 23 oktober werden mensen gearresteerd die condoleanceberichten hadden getwitterd of geretweet bij het overlijden van Fethullah Gülen, onder beschuldiging van het maken van “propaganda voor een terroristische organisatie.”
Op 18 oktober werden vier Turken in Kenia ontvoerd door gewapende en gemaskerde mannen en illegaal uitgeleverd aan Turkije.
Deelnemers en Moderator:
Arend de Geus, zal optreden als dagvoorzitter en moderator.
Mensenrechtenspecialist en voormalig rechter bij het Belgische Grondwettelijk Hof Prof. Johan Vande Lanotte,
Tweede Kamerlid en lid van de Buitenlandse Commissie Jan Paternotte,
Advocaat en specialist in immigratierecht Engin Arslan, zijn de sprekers van het panel.
Programma:
12:00 – 13:00: Inloop en tentoonstelling
13:00 – 14:30: Paneldiscussie en persoonlijke verhalen
14:30 – 15:30: Hapje en drankje
Resultaten en Doelstellingen:
Aan het einde van het panel worden concrete aanbevelingen opgesteld gericht aan de Nederlandse regering, de Raad van Europa en de EU-lidstaten om mensenrechten beter te beschermen. Daarnaast wordt gestreefd naar meer bewustwording over de huidige situatie in Turkije.