ILIGATIEPROCES

Wat is het Dublin-akkoord?

Wij raden aan om samen te werken met een advocaat die gespecialiseerd is in het Dublin-systeem als je een probleem ondervindt met Dublin. Maar voordat je een probleem ervaart, hebben we een overzicht samengesteld van wat je kunt doen.

Een vluchteling die overweegt asiel aan te vragen, moet voorzichtig zijn met zijn documenten (paspoort, visum, verblijfsvergunning, identiteitskaart, enz.) met betrekking tot de Schengenlanden die het DUBLIN-akkoord hebben ondertekend. Of de documenten nu echt of vervalst zijn (volgens artikel 12-3 van de DUBLIN III-overeenkomst), de verantwoordelijkheid voor het asielproces ligt bij het land waar de documenten vandaan komen. Het DUBLIN-akkoord bepaalt welk land verantwoordelijk is voor je asielaanvraag. Als de documenten die je hebt niet van het land zijn waar je asiel wilt aanvragen, kan het land dat de documenten heeft je deporteren.

We zullen dit artikel opdelen in twee delen: voor de asielaanvraag (Dublin vóór asiel) en na de asielaanvraag (Dublin na asiel).

  1. Voor Asielaanvraag

De effecten van de DUBLIN-overeenkomst voordat je asiel aanvraagt, zijn als volgt:

  • Als je een visum hebt van een Schengenland, kun je mogelijk een DUBLIN-probleem hebben.
  • Als je een verblijfsvergunning hebt van een Schengenland, kun je een DUBLIN-probleem ervaren.
  • Als je in een Schengenland je vingerafdrukken hebt laten nemen, of dit nu bij het aanvragen van een visum was of bij illegale toegang, kun je een DUBLIN-probleem ondervinden.
  • Als je een vervalst identiteitsbewijs, paspoort, verblijfskaart of visum van een Schengenland hebt, zelfs als het vervalst is (volgens artikel 12-3 van de DUBLIN III-overeenkomst wordt het behandeld alsof het originele documenten zijn), kun je een DUBLIN-probleem hebben.
  • Als je een ticket voor vliegtuigen, treinen, bussen of een winkelbon hebt die verband houdt met een Schengenland, kan dit als bewijs dienen en kun je in DUBLIN-problemen terechtkomen.

Hoe kun je deze zorgen verminderen?

Als je een legale visa hebt; Als je een visum hebt van een ander land dan het land waar je asiel wilt aanvragen, en je hebt 6 maanden gewacht na de afloop van je visum, dan zal DUBLIN niet van toepassing zijn (zie DUBLIN III artikel 12-4). De verantwoordelijkheid van het land dat je visum heeft verstrekt, blijft 6 maanden na de vervaldatum van het visum.

Als je een verblijfsvergunning hebt; Als je een verblijfsvergunning hebt van een ander Schengenland en je hebt 24 maanden gewacht na de afloop van de vergunning, dan zal DUBLIN niet van toepassing zijn (zie DUBLIN III artikel 12-4).

Een voorbeeld: Iemand met een Italiaans visum die zonder de vereiste 6 maanden na de vervaldatum van het visum naar Nederland gaat, kan op basis van de DUBLIN-overeenkomst naar Italië worden gedeporteerd.

Als je vingerafdrukken hebt afgelegd in een ander Schengenland, blijft dat land verantwoordelijk voor je asielaanvraag gedurende 12 maanden. Als je dat land na 12 maanden verlaat en naar een ander Schengenland gaat en daar 5 maanden blijft, is dat land verantwoordelijk voor je asielaanvraag (totaal 17 maanden). Als je het land verlaat en naar een ander Schengenland gaat, kun je na 6 maanden asiel aanvragen als je kunt bewijzen dat je 6 maanden eerder bent aangekomen.

Vervalste documenten: Als je vervalste documenten hebt ingediend of als deze documenten gevonden worden tijdens een controle, is het land van oorsprong van die documenten verantwoordelijk voor je asielaanvraag en kan je daar naartoe worden gedeporteerd.

Vervoersbewijzen en winkelbonnen: Als je tijdens een controle vervoersbewijzen of winkelbonnen van een Schengenland bij je hebt, kan dit een bewijs vormen en kan je DUBLIN-problemen veroorzaken. Het is belangrijk om dergelijke documenten niet bij je te hebben.

Opmerking: Als je de bovengenoemde tijdslimieten niet respecteert bij je aanvraag, is de kans groot dat het DUBLIN-proces in werking wordt gesteld (volgens DUBLIN-statistieken). Als de bovengenoemde stappen niet correct zijn gevolgd, kom je in de situatie van “Dublin na asiel”, die hieronder wordt uitgelegd.

  1. Na de Asielaanvraag

Als het visum of de verblijfsvergunning die je tijdens de asielaanvraag hebt, afkomstig is van het land waar je asiel aanvraagt, of als je een diplomatiek paspoort hebt, zul je geen problemen hebben met het DUBLIN-systeem.

Voor degenen voor wie geen overdrachtspaden kunnen worden vastgesteld in een Schengenland (zoals degenen die geen vingerafdrukken in een tweede land hebben gegeven), zal DUBLIN niet van toepassing zijn.

Buiten deze gevallen kunnen mensen die een asielaanvraag doen, helaas geconfronteerd worden met de DUBLIN-procedures die hieronder beschreven worden. In de eerste plaats, als de ambtenaar besluit om DUBLIN toe te passen en je hebt geen sterke redenen om dit te blokkeren, wordt DUBLIN in gang gezet. Advocaten kunnen proberen het proces tactisch te vertragen, maar er zijn gevallen waarin dit niet succesvol was.

In de DUBLIN-procedure is de 6-maandregel van groot belang. Als je het lukt om de wettelijke termijn van 6 maanden vanaf de laatste rechterlijke uitspraak te overschrijden, zal DUBLIN vervallen en blijft de verantwoordelijkheid bij het land waar je de asielaanvraag hebt ingediend. Elke nieuwe handeling in de DUBLIN-procedure herstart echter de termijn, en de 6 maanden beginnen opnieuw.

Berekening van de 6 maanden: De 6 maanden beginnen vanaf de datum van je aanvraag. Het land waar je asiel hebt aangevraagd, moet je echter binnen 90 dagen na de aanvraag informeren over de DUBLIN-toepassing. Na deze kennisgeving moet het land dat verantwoordelijk is je binnen 60 dagen een acceptatiebrief sturen. Als er geen bezwaar wordt gemaakt, moet je binnen 30 dagen na de acceptatiebrief gedeporteerd worden. Als zowel het land waar je asiel hebt aangevraagd als het andere land dat verantwoordelijk is voor je DUBLIN-procedure binnen 5 maanden geen antwoord geven, wordt de verantwoordelijkheid volgens de DUBLIN-overeenkomst voor nog eens 6 maanden verlengd. Dit kan de totale tijd naar 11 maanden verlengen. Als je binnen deze 11 maanden geen bericht ontvangt, kun je een verzoek indienen om DUBLIN te beëindigen. Vanaf dat moment kan de inhoudelijke beoordeling van je hoofdinterview beginnen.

Opmerking: De reden voor de lange wachttijden voor asielzoekers kan deels te maken hebben met de hierboven beschreven DUBLIN-procedure. De daadwerkelijke DUBLIN-procedure begint met het Eerste Interview (Route-interview). De tijd tot dit interview wordt als nul beschouwd, en de 6 maanden beginnen opnieuw.

Als het land dat verantwoordelijk is voor je DUBLIN-procedure je na 90 dagen heeft geaccepteerd, begint vanaf die acceptatiedatum de 2+6 maanden termijn, en de 90 dagen worden opnieuw vastgesteld.

Zodra je kennisgevingen ontvangt, begint de 6 maanden termijn en worden de vorige periodes geannuleerd. Als je een beroep doet, stopt de 6-maandregel totdat de rechtbank een beslissing neemt. Als de rechtbank een negatieve uitspraak doet, begint de termijn opnieuw vanaf die datum.

Indien je opnieuw in beroep gaat en de rechtbank een definitieve deportatiebeslissing neemt, begint de 6-maandtermijn opnieuw vanaf die datum. Soms kunnen deze termijnen, inclusief de beroepen, in een korte periode van 5 maanden worden afgerond, maar soms kunnen ze ook oplopen tot 15 maanden. Als het land waar je asiel hebt aangevraagd vastbesloten is je te deporteren, zullen ze alle mogelijke manieren proberen om dit te realiseren.

Opmerking: De 6-maandregel geldt alleen als je adres bekend is. Dus als je op de hoogte bent gesteld en de bevoegde instanties je op je adres vinden, kun je de tijd succesvol vertragen door middel van bezwaarschriften van je advocaat. Als je erin slaagt de 6 maanden te laten verlopen, wordt DUBLIN beëindigd. Anders zal de 18-maandregel van toepassing worden. De DUBLIN-procedure kan pas na 18 maanden na het moment van vluchten vervallen. Deze procedure heeft hoge materiële en immateriële kosten, dus het is belangrijk om goed na te denken over je situatie voordat je asiel aanvraagt.

Wat kan er gedaan worden in deze situatie?

Toevlucht in een Kerk: In veel EU-landen heb je het recht om asiel aan te vragen in kerken. Het proces van het indienen van een asielaanvraag in een kerk kan echter 2-3 maanden duren. Als je het risico loopt te worden beïnvloed door DUBLIN, is het raadzaam om voorafgaand aan je asielaanvraag onderzoek te doen naar de mogelijkheid van toevlucht in een kerk. In sommige gevallen wordt de DUBLIN-procedure na 6 maanden of 18 maanden vanaf de datum van je asiel in de kerk beëindigd.
Opmerking: In Duitsland werd de termijn voor het beëindigen van de DUBLIN-procedure na asiel in een kerk verlengd naar 18 maanden met de wijziging op 1 augustus 2018.

Reisbeperkingen: Als je een ernstige gezondheidsprobleem hebt die je reizen belemmerd, kun je mogelijk worden vrijgesteld van de DUBLIN-regels.
a. Zwangerschap: Een arts kan besluiten dat de laatste weken van de zwangerschap (de laatste maand) en de eerste maand na de bevalling een reisbelemmering vormen. Dit geldt voor uitzonderlijke gevallen.
b. Psychologische redenen: Psychologische rapporten die na de DUBLIN-beslissing worden ingediend (bijvoorbeeld zelfmoordgedachten of zelfbeschadiging) worden vaak niet serieus genomen. Psychiatrietrappen moeten voortdurende pathologieën bevatten.
c. Lichamelijke handicap: Voor mensen met lichamelijke beperkingen kan DUBLIN uit humanitaire redenen worden afgezien, afhankelijk van het percentage van de beperking.
d. Chronische aandoeningen: Als je een ernstige chronische aandoening hebt en je naar een land zou worden gestuurd waar je geen toegang tot medische zorg hebt, kan DUBLIN mogelijk niet van toepassing zijn.
e. Jeugdige familieleden boven de 18 jaar: Voor jongvolwassenen die lichamelijk of psychologisch afhankelijk zijn van hun familieleden, kan DUBLIN mogelijk niet worden toegepast als dit officieel wordt bevestigd.

Als je gezondheidsredenen of medische rapporten niet overtuigend worden bevonden, kan DUBLIN nog steeds worden toegepast.

Veiligheidsredenen: Als je in je eigen land op een “gezochte lijst” staat of in een soortgelijke situatie verkeert, en er een terugnameovereenkomst is tussen het land waar je asiel aanvraagt en je thuisland, kan het zijn dat DUBLIN niet wordt toegepast als je deze situatie kunt aangeven.

Bewijs van verblijf: Als je geconfronteerd wordt met DUBLIN en de politie je komt ophalen, kunnen ze je als “illegaal” behandelen en de 18-maandregel activeren als je niet op het opgegeven adres aanwezig bent. Om dit te voorkomen, kun je een verklaring van het kampbeheer vragen waarin staat dat je op dat adres verblijft. Als je naar het ziekenhuis of ergens anders gaat, schrijf dan je adres, contactgegevens en de gegevens van de plaats waar je naartoe bent gegaan op de deur van je kamer en maak een foto met je telefoon. Informeer het kampbeheer schriftelijk over de situatie. Als je bijvoorbeeld op de dag dat de politie arriveert kunt bewijzen dat je in het ziekenhuis was, voorkom je dat je als illegaal wordt behandeld.

Hulp van een advocaat: Als je vastzit in de DUBLIN-procedure, kan het nuttig zijn om samen te werken met een gespecialiseerde advocaat. Let op: Omdat de DUBLIN-termijn van 6 maanden moet worden gehaald, kunnen sommige advocaten proberen een snellere beslissing te forceren, wat de termijn zou kunnen verkorten in plaats van verlengen. Het is belangrijk hier bewust van te zijn.

Gezinsleden en DUBLIN

Gezinsmeerderheid: Als het land waar de meerderheid van de gezinsleden asiel heeft aangevraagd en waarin besloten is dat de asielprocedure zal worden uitgevoerd (en de DUBLIN-procedure is beëindigd), zal DUBLIN niet meer van toepassing zijn voor andere gezinsleden die later naar dat land komen.

Gezinsleden zijn gelijk in aantal en bevinden zich in verschillende Schengen-landen: Het land waar het gezinshoofd zich bevindt, is verantwoordelijk voor DUBLIN. Als DUBLIN is opgeheven voor het gezinslid dat jonger is, kunnen de andere gezinsleden naar het land van het jongere lid worden gestuurd.

Als de DUBLIN-procedure voor het gezinshoofd is beëindigd, worden de andere gezinsleden naar het land van het gezinshoofd gestuurd.

Opmerking: In gevallen waarin er zorgen zijn over de gezinsmeerderheid, moeten de kinderen eerst bij het gezinshoofd dat asiel heeft aangevraagd worden gevoegd. Aangezien DUBLIN niet op kinderen van toepassing is, wordt DUBLIN niet toegepast wanneer de andere gezinsleden hun asielaanvraag indienen. In dergelijke gevallen wordt in plaats van een termijn van 6 maanden, gewacht op de beëindiging van de DUBLIN-procedure voor een van de gezinsleden. Daarna, wanneer de andere gezinsleden hun asiel aanvragen, wordt DUBLIN niet toegepast.

Opmerking: Aangezien wet- en regelgeving voortdurend worden bijgewerkt, wordt het aanbevolen om een advocaat te raadplegen over de actualiteit van dit onderwerp. Als u uw ervaringen of problemen met ons deelt, kunnen we onze lezers blijven helpen met oplossingen.

Landen die deel uitmaken van de DUBLIN-overeenkomst: België, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, het Verenigd Koninkrijk (Engeland), Ierland, Bulgarije, Roemenië, Kroatië, Cyprus (Zuid-Cyprus)

Bron: ilticahaberleri.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.