Verwijzen naar ziekenhuis of specialist (Verwijzen, vergewezen zijn, verwijzing, verwijsbrief)
https://www.zorgkaartnederland.nl/huisarts
Als je gezondheidsprobleem wat groter is of meer expertise vereist dan waar de huisarts je mee kan helpen, verwijst je huisarts je door naar een ziekenhuis (verwijzing). Je gaat dan naar een polikliniek van het ziekenhuis. Ziekenhuizen hebben ook een eerstehulpafdeling, net als in Turkije. Daar ga je heen als je snel hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij een ongeluk.
Veel specialismen, zoals psychologen, vereisen een verwijzing van de huisarts. Voor tandartsen en fysiotherapeuten heb je echter geen verwijzing nodig, je kunt direct een afspraak maken.
Polikliniek:
Heb je een verwijzing gekregen van je huisarts? Dan kun je het ziekenhuis bellen en een afspraak maken met de betreffende polikliniek. Veel specialisten werken in poliklinieken. Als je voor het eerst naar het ziekenhuis gaat, kan de registratie iets langer duren. Om verdere procedures te vergemakkelijken, geven ziekenhuizen meestal een zogenaamde “Patienten Pas” (patiëntenpas ) uit aan hun patiënten.
Spoedeisende hulp:
Het nummer dat je moet bellen in nood- en levenssituaties is 112. In deze gevallen worden patiënten per ambulance naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis (de Spoedeisende Hulp) gebracht.
Huisartsenpost
Als je buiten de openingstijden van de huisarts, ’s nachts of in het weekend een arts nodig hebt, kun je de dienstdoende arts in jouw regio bellen en telefonisch informatie, advies of een afspraak krijgen. Je kunt de contactgegevens van Huisartsenpost bij jou in de buurt gemakkelijk vinden via een google-zoekmachine of op de website van je huisarts. Je kunt dit nummer opslaan in je mobiele telefoon zodat je van tevoren voorbereid bent.