De Nederlandse ziektekostenverzekering is een systeem met twee niveaus:
1.ZVW (Zorgverzekeringswet);
Alle burgers die in Nederland wonen basisverzekering of moeten ze een basispakket van de Nederlandse publieke ziektekostenverzekering afsluiten, bekend als basispakket. Voor een maandelijks bedrag dekt dit pakket de meeste gezondheidsdiensten, waaronder doktersafspraken en ziekenhuisdiensten.
2.WLZ (Wetlangdurigezorg);
Het dekt langdurige verpleging en verzorging zoals dementie (dementie, Alzheimer) en andere mentale en fysieke aandoeningen. In dit systeem beoordeelt de overheid jouw situatie om te bepalen welke zorg nodig is. Inwoners van 18 jaar en ouder moeten een eigen bijdrage van hun salaris betalen. Dit inkomen wordt berekend op basis van het financiële vermogen en de leefsituatie.
Over het geheel genomen:
- Een ziektekostenverzekering is verplicht als je in Nederland woont of werkt.
- Het COA sluit automatisch een ziektekostenverzekering voor je af. Als je verhuist, kun je deze verzekering veranderen en de maatschappij kiezen die bij je past.
- Kinderen zijn tot hun 18e gratis gedekt onder het plan van hun ouders.
- Er zijn verzekeringspakketten met verschillende functies. Je kunt er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen om kosten te dekken die niet in het standaardpakket zijn opgenomen.
- Als je minder dan €29.500 per jaar verdient, kun je financiële gezondheidsuitkeringen van de staat krijgen om je ziektekostenpremies te betalen.
Hoeveel kost het basispakket van de zorgverzekering per maand?
Deze vergoeding kan variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Voor 2021 begint de laagste prijs vanaf 87 euro en gaat door tot 270 euro en varieert afhankelijk van het pakket dat je kiest. Alle zorgverzekeringen vereisen een risicomarge (Eigen risico). Voor 2021 is dit € 385. Misschien geef je de voorkeur aan een hoger eigen risico (885 euro). In dat geval wordt je maandelijkse premie verlaagd met 15 tot 22 euro, afhankelijk van de maatschappij.
Enkele aanbevelingen:
–Eigen risico 885 euro voor degenen die wel en verder niets nodig hebben ziezo zilveren kruis
–Eigen risico 885 euro maar wie 250 euro tand wil gewoon cz
–Ditzo voor wie een brillenpakket wil
–Kraamzorg, Zilveren Kruis voor geboortepakket en 500 euro tandartspakket
–Ditzo aan degenen die alle ziekenhuizen willen dekken
–Tandbeugels VGZ
–Epilation and beauty centre bezoekt Nationale Nederlanden
Eigen Risico
Eigen risico wordt in 3 gevallen in rekening gebracht;
1-ziekenhuis
2-Koop van medicijnen
3-Testen
Als je in een van de drie bovenstaande situaties valt, moet je eenmaal per jaar 385 euro betalen. Dit geldt ook voor medicijnen die je moet nemen vanwege een chronische ziekte. Als je deze 3 situaties echter niet tegenkomt, betaal je het Eigen risico niet. Als je je huisarts bezoekt, is eigen risico niet van toepassing, d.w.z. je betaalt geen kosten, maar je betaalt wel eigen risico als de huisarts je doorverwijst voor een onderzoek of je doorverwijst naar het ziekenhuis. Dit betekent dat je naar een ziekenhuis bent geweest en dat de kosten minder dan 385 euro bedroegen. Bijvoorbeeld 384 euro, in dat geval betaal je het hele bedrag. Als er echter een factuur van 1000 euro wordt uitgeschreven, betaal jij 385 euro en betaalt de verzekeringsmaatschappij de resterende 615 euro.
Als je denkt dat je heel gezond bent, kun je dit risicobedrag verhogen van 385 euro naar 885 euro. In dit geval betaal je minder verzekeringspremies. In de 3 bovenstaande gevallen (ziekenhuis, medicijnen, tests) moet je echter tot 885 euro betalen.
In principe kun je de watervideo over het kiezen van verzekeringen bekijken: KLIK HIER
Wat wordt gedekt door de basisverzekering?
De Nederlandse basisverzekering dekt verplichte medische kosten (Basispakket): huisarts, ziekenhuis, onderzoeken… etc. Daarnaast moet je een aanvullend pakket aanschaffen voor tandheelkunde, fysiotherapie, kraamzorg (postnatale zorg en thuiszorg), alternatieve geneeswijzen en brillen.
Voor kinderen onder de 18 jaar zijn de gezondheidsdiensten gratis, maar kinderen kunnen niet van deze diensten profiteren tenzij beugels, brillen, alternatieve geneeswijzen (acupunctuur, cupping, epilatie, kosten voor het schoonheidscentrum, etc.) zijn opgenomen in het pakket van een van de ouders.
Er zijn veel soorten basispakketten, die we basiszorgverzekering noemen, de ziekenhuisdekking varieert per pakket. Bij het kiezen van basispakketten moet goed gekeken worden naar de ziekenhuisdekking en moet goed onderzocht worden of de ziekenhuizen waar je naartoe gaat gedekt zijn, anders kun je een rekening van duizenden euro’s krijgen.
Vergelijkingssites van verzekeringsmaatschappijen
Doe altijd goed onderzoek naar je verzekeringsmaatschappij. Je moet weten welke behandelingen gedekt zijn en hoeveel je moet betalen. Een snelle en gemakkelijke manier om zorgverzekeringen te vergelijken is door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite. Hieronder staan de Nederlandse vergelijkingswebsites voor zorgverzekeringen:
Als je een zorgverzekering afsluit, is het handig om een expert te raadplegen.
Kan ik van verzekeringsmaatschappij veranderen?
Ja, je kunt het maar één keer per jaar vervangen. Hiervoor moet je je polis vóór 31 december wijzigen. Over het algemeen kondigen verzekeringsmaatschappijen de pakketten voor volgend jaar in november aan en ontvangt elke klant een e-mail over de prijs voor het nieuwe jaar. Dit jaar werden de pakketten voor 2021 bekendgemaakt op 12 november. Voor 2020 kun je bijvoorbeeld tussen 12 november en 31 december van zorgverzekeraar veranderen, als je tevreden bent met je huidige maatschappij en pakket hoef je niets te doen, hetzelfde pakket wordt automatisch verlengd. In januari kun je de zorgverzekeraar en het basispakket niet wijzigen, maar wel de aanvullende pakketten.
-Bedrijven bieden ook een wachttijd aan waardoor je je premie binnen een bepaalde tijd na ontvangst van het pakket kunt opzeggen. Meestal is deze periode 14 dagen.
–VWN of de gemeente mag niet verzekerd zijn zonder de inhoud van de ziektekostenverzekering te kennen, anders kan het pakket niet worden gewijzigd tot het einde van het jaar en veel van onze vrienden hebben hieronder geleden.
–Ten slotte kan geen enkele gemeente, instelling of organisatie in Nederland je verzekeren bij een bedrijf dat ze willen door te zeggen dat je een uitkering of sociale bijstand van ons ontvangt. Daarnaast biedt het belastingkantoor gezondheidsuitkeringen (zorgtoeslag).
In de onderstaande video vind je antwoorden op veel van je vragen. ALS JE NOG VRAGEN HEBT, GEBRUIK DAN ONDERSTAAND FORMULIER.