Heeft u een nieuw kind gekregen? Gefeliciteerd! Voor alle officiële procedures kunt u de volgende link van de IND raadplegen: Kind in Nederland Geboren
Het proces rondom zwangerschap en bevalling is in Nederland opgedeeld in verschillende fasen. Daarom zijn er verschillende soorten zorg beschikbaar.
- Vóór en Tijdens de Bevalling
De verloskundige (Verloskundige): Wanneer een vrouw ongeveer acht weken zwanger is, gaat ze naar een geboortezorgspecialist. De verloskundige controleert of de zwangerschap goed verloopt en geeft advies. De verloskundige helpt ook tijdens de bevalling. Als er een probleem is tijdens de zwangerschap, zal de huisarts of verloskundige de vrouw doorverwijzen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Als de zwangerschap goed verloopt, bespreekt de moeder samen met de verloskundige waar en hoe ze wil bevallen. Veel vrouwen in Nederland kiezen ervoor om thuis te bevallen, maar bevallen in het ziekenhuis is ook mogelijk. De verloskundige zal je naar het ziekenhuis begeleiden en ook helpen tijdens de bevalling.
Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige zonder eerst naar de dokter te gaan; het is echter wel goed om de dokter op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Je kunt de dichtstbijzijnde verloskundige vinden op www.deverloskundige.nl.
Er zijn gratis organisaties die ondersteuning bieden aan zwangere vrouwen. We raden aan om contact op te nemen met deze organisaties.
Ouders Van Nu en De Blije Doos
Voor de inhoud van het pakket kun je deze video bekijken.
- Nazorg na de Bevalling (Kraamzorg)
Kraamverzorgster (Kraamverpleegkundige) is een verpleegkundige die ook assisteert bij de bevalling. Na de bevalling helpt de kraamverzorgster met de zorg voor moeder en baby. Ze helpt ook met koken en schoonmaken in huis. Een kraamverzorgster komt meestal de eerste acht dagen bij je thuis. Je moet de kraamzorg uiterlijk twintig weken voor de bevalling regelen.
Daarom is het belangrijk om op tijd via internet kraamzorg in jouw regio te zoeken. Omdat kraamzorg zeer druk is, is het aan te raden om 3-4 maanden van tevoren een afspraak te maken. Controleer of je zorgverzekering de kosten dekt.
Voor gratis (onder zorgverzekering vallende) bevallings- en nazorgdiensten raden we je aan om de tekst en video via de volgende link te bekijken.
Consultatiebureau (GGD):
Dit is de instelling die de gezonde groei, ontwikkeling en vaccinaties van kinderen volgt. Vier weken na de geboorte ga je voor het eerst met je baby naar het consultatiebureau. De verpleegkundige en de arts controleren de gezondheid van je baby en of hij of zij goed groeit. Ook geven ze advies en voeren ze vaccinaties uit. Kinderen gaan naar dit bureau tot hun vierde jaar. Bij elk bezoek wordt de volgende vaccinatie en de datum van het volgende consult vastgesteld.
De gezondheidsgegevens van je kind worden ook digitaal opgeslagen. Je kunt deze inzien door in te loggen op www.mijnkinddossier.nl met je DigiD.
Dokter en verpleegkundige op school voor kinderen tot 18 jaar
Alle scholen hebben een schoolarts en een schoolverpleegkundige die verbonden zijn aan het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Zij controleren elk jaar of de kinderen op school gezond zijn en goed ontwikkelen. Dit is gratis. Je ontvangt een uitnodiging voor je kind via de school. Soms zijn er in de school spreekuren. Het is belangrijk dat je samen met je kind gaat.
Nationaal Vaccinatieprogramma voor kinderen tot 18 jaar
Het Nationaal Vaccinatieprogramma beschermt kinderen in Nederland tegen twaalf ernstige infectieziekten, zoals bof, mazelen en kinkhoest. Vaccinatie is niet verplicht, maar de meeste ouders (meer dan 95%) kiezen ervoor om hun kinderen te laten vaccineren. Je kunt je kind laten vaccineren bij de huisarts of bij een gezondheidscentrum. Vaccinaties zijn alleen in deze gevallen gratis. Je kunt de volgende twee websites raadplegen: rijksvaccinatieprogramma.nl en rivm.nl/en.